Ínyencségek vidékről

Ínyencségek vidékről

- VINICZAI -

2017. 09. 22., péntek, 17:36

Bodzabogyó lekvár, Bogárzó juhgomolya, Galántai-féle vecsési savanyúkáposzta, kevi birkapörkölt és kevi lakodalmas perec... Mindez csak töredéke annak a 159 terméknek, amely az elmúlt években elnyerte a HÍR – Hagyományok-Ízek-Régiók – védjegyet.

"Egy nemzet jövőjét saját hagyományainak ismerete, tisztelete és ápolása is meghatározza"- fogalmazta meg véleményét Gál Péter. Az FM helyettes államtitkára elmondta, e gondolat jegyében jött létre a kulturális örökségünk és történelmünk részét alkotó Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjtemény. A közreműködő népes szakértői csoport nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy összegyűjtse, rendszerezze, feldolgozza és közreadja a nemzedékeink hagyományaihoz kötődő, tájjellegű és ma is fellelhető termékeket.

Pénteken újabb négy termelő és hagyományőrző csoport öt termékét vették fel a listára és díjazták az OMÉK keretein belül.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, a résztvevők ne csak az eseményen vegyenek részt ilyen lelkesen, a továbbiakban is használják a HÍR védjegyet. A hazai sajátosságokat figyelembe vevő követelményrendszer alapján azok a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek kerülhettek be a gyűjteménybe, amelyeket hagyományos módon állítanak elő egy adott tájegységhez köthető módon, történelmi múltjuk van, ugyanakkor ma is létező, az adott térségben ismert és forgalmazott termékek. Az eredetvédelemért felelős szakember kifejtette, ezt a munkát az eredetvédett termékek előszobájának tekintik.

(balról jobbra) Kiss András AMC Nkft. ügyvezető helyettes, Galántai Attila, Nagy Istvánné Eszter, Túrkeve, Vida Tamás, Kovács Sándor Túrkeve város juhásza, Dani János György és felesége, Kelemen Péter és Gál Péter   (Fotó: Csatlós Norbi)
(balról jobbra) Kiss András AMC Nkft. ügyvezető helyettes, Galántai Attila, Nagy Istvánné Eszter, Túrkeve, Vida Tamás, Kovács Sándor Túrkeve város juhásza, Dani János György és felesége, Kelemen Péter és Gál Péter (Fotó: Csatlós Norbi)

Így kapott elismerést az Alba Fruct Kft. bodzabogyó lekvárja.Kelemen Péter, a cég ügyvezetője elmondta, a bodzabogyóból készült termékeket már a XVII. századtól jegyzik, elsősorban Tolna, Baranya és Somogy lankáin gyűjtötték. Bár a vállalkozás termesztett bodzából – és cukor hozzáadásával – készíti termékét, már most kedvelt a fogyasztók körében.

Dani János György cifra szűrje feltűnést keltett a teremben. A Makó melletti Bogárzón nyájat legeltető juhász családja generációk óta hajtja a jószágot. Saját készítésű gomolyája tejelő cigája nyájának és az ízes füveknek köszönheti egyedi jellegét. Hasonlóan családi vállakozásban dolgozik a vecsési Galántai Attila. Jó hat évtizede szállítják a környékbeli és a budapesti piacokra a csak sóval és babérlevéllel készült savanyú káposztájukat.

A kevi füstölt kolbász után újabb két termékkel került be a "halhatatlanok klubjába" a túrkevei önkormányzat. Lakodalmas perecük se nem édes, se nem sós, de inkább a sós kategóriába sorolható. Valamikor a nászmenetben osztogatták, ma már a helyi pékek a hétköznapokon is sütik. A kevi birkapaprikás vagy inkább birkapörkölt esetében az egész birkatest bográcsba kerül. "Emellé jön a hagyma, a só, a paprika, a fokhagyma... egyszerűségében van a nagyszerűsége"- magyarázta a város polgármestere, Vida Tamás. Évszázados hagyománya van, a füstölt ízt pedig nem a fatüzelés, hanem a megperzselt fej és láb adják.

Forrás:

magyarmezogazdasag.hu