Ínyencségek vidékről
Ínyencségek vidékről
- VINICZAI -
2017. 09. 22., péntek, 17:36
Bodzabogyó lekvár, Bogárzó juhgomolya, Galántai-féle vecsési savanyúkáposzta, kevi birkapörkölt és kevi lakodalmas perec... Mindez csak töredéke annak a 159 terméknek, amely az elmúlt években elnyerte a HÍR – Hagyományok-Ízek-Régiók – védjegyet.
"Egy nemzet jövőjét saját hagyományainak ismerete, tisztelete és ápolása is meghatározza"- fogalmazta meg véleményét Gál Péter. Az FM helyettes államtitkára elmondta, e gondolat jegyében jött létre a kulturális örökségünk és történelmünk részét alkotó Hagyományok-Ízek-Régiók gyűjtemény. A közreműködő népes szakértői csoport nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy összegyűjtse, rendszerezze, feldolgozza és közreadja a nemzedékeink hagyományaihoz kötődő, tájjellegű és ma is fellelhető termékeket.
Pénteken újabb négy termelő és hagyományőrző csoport öt termékét vették fel a listára és díjazták az OMÉK keretein belül.
A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, a résztvevők ne csak az eseményen vegyenek részt ilyen lelkesen, a továbbiakban is használják a HÍR védjegyet. A hazai sajátosságokat figyelembe vevő követelményrendszer alapján azok a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek kerülhettek be a gyűjteménybe, amelyeket hagyományos módon állítanak elő egy adott tájegységhez köthető módon, történelmi múltjuk van, ugyanakkor ma is létező, az adott térségben ismert és forgalmazott termékek. Az eredetvédelemért felelős szakember kifejtette, ezt a munkát az eredetvédett termékek előszobájának tekintik.
Így kapott elismerést az Alba Fruct Kft. bodzabogyó lekvárja.Kelemen Péter, a cég ügyvezetője elmondta, a bodzabogyóból készült termékeket már a XVII. századtól jegyzik, elsősorban Tolna, Baranya és Somogy lankáin gyűjtötték. Bár a vállalkozás termesztett bodzából – és cukor hozzáadásával – készíti termékét, már most kedvelt a fogyasztók körében.
Dani János György cifra szűrje feltűnést keltett a teremben. A Makó melletti Bogárzón nyájat legeltető juhász családja generációk óta hajtja a jószágot. Saját készítésű gomolyája tejelő cigája nyájának és az ízes füveknek köszönheti egyedi jellegét. Hasonlóan családi vállakozásban dolgozik a vecsési Galántai Attila. Jó hat évtizede szállítják a környékbeli és a budapesti piacokra a csak sóval és babérlevéllel készült savanyú káposztájukat.
A kevi füstölt kolbász után újabb két termékkel került be a "halhatatlanok klubjába" a túrkevei önkormányzat. Lakodalmas perecük se nem édes, se nem sós, de inkább a sós kategóriába sorolható. Valamikor a nászmenetben osztogatták, ma már a helyi pékek a hétköznapokon is sütik. A kevi birkapaprikás vagy inkább birkapörkölt esetében az egész birkatest bográcsba kerül. "Emellé jön a hagyma, a só, a paprika, a fokhagyma... egyszerűségében van a nagyszerűsége"- magyarázta a város polgármestere, Vida Tamás. Évszázados hagyománya van, a füstölt ízt pedig nem a fatüzelés, hanem a megperzselt fej és láb adják.
Forrás:
magyarmezogazdasag.hu