Bogárzói juhgomolya és juhtúró 

A bogárzói Dani juhászcsalád öt nemzedék óta foglalkozik juhtartással a 19. század első felétől. A család tejelő cigája fajtával foglalkozik, így azóta készül juhgomolya és juhtúró. A juhtartás tárgyait és pásztorviseleti darabokat több mint 50 éve gyűjti a család. A Dani család gyűjteménye és a juhtejből készült termékeik bejárták hazánk számos településeit, múzeumát, vásárát és külföldön is bemutatásra kerültek. A bogárzói juhgomolya és juhtúró 2014 óta viseli a Körös-Maros Nemzeti Park védjegyét. A bogárzói juhgomolya hőkezelt juhtejből készül tejoltó enzim és só hozzáadásával. Állaga félkemény sajt jellegű, nem morzsálódó, szelhető, vajszínű és alapvetően csak sózott. Vannak ízesített verziók is, így fokhagymás, köményes, csípőspaprikás, medvehagymás. Tömege változó, nem formában készül, hanem ruhában, nincs préselve, a sajt saját súlya préseli ki a savót, gömb alakú. A bogárzói juhtúró juhgomolyából készül, három hét érlelés után szeletelik, darálják, majd sózzák.

Javaslatot benyújtó:
Beadás ideje: 2017

Forrás:
Nagy Vera: Tejföldolgozás. In: Tóth Ferenc (szerk.): Makó néprajza. Makó Monográfiája 3. Makó, 2008. 356-358. www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/index_3.htm